Wat is het voordeel van losse thee kopen?

Een veel gestelde vraag is waarom je nu eigenlijk veel beter losse thee dan theezakjes kunt kopen. Het antwoord op deze vraag is uitgebreider dan je wellicht zou denken. Er zijn op zijn minst vijf redenen te benoemen waarom veel mensen liever losse thee kopen. Deze hebben betrekking op smaak, kwaliteit, gezondheid, prijs en duurzaamheid.

Smaak

Een belangrijke reden voor het feit dat liefhebbers veel liever losse thee kopen, is de smaak. Deze wordt deels bepaald door de wijze waarop de thee is geproduceerd en verpakt. De thee in theezakjes wordt gemalen. Hierbij gaan veel smaken verloren. Bij losse thee is dit niet het geval.

Ook de verpakkingsmaterialen hebben een invloed. Losse thee kun je goed bewaren in een theeblik, waardoor de smaak beter wordt bewaard. De smaken worden ook gemakkelijker vrijgegeven, doordat er geen zakje omheen zit.

Kwaliteit

De kwaliteit van thee wordt op diverse manieren beïnvloed. Natuurlijk heeft dit met het gebied te maken waar de thee is geteeld. Wat echter veel meer van invloed is op de kwaliteit, is het productieproces.

Allereerst is dit de manier van oogsten. Bij theebladeren voor theezakjes gebeurt dit machinaal. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen goede en minder goede theebladeren.

De theebladeren die voor gebruik in theezakjes worden geoogst, inclusief de bladeren van mindere kwaliteit, worden vervolgens vermalen. Dit doet men om te zorgen dat het theewater eerder op smaak en kleur is. Door het vermalen van de theebladeren, verliezen deze de oliën die juist voor extra smaak moeten zorgen.

Losse thee wordt daarentegen met de hand geplukt. Hierbij worden alleen de theebladeren van de juiste kwaliteit geplukt. Rotte en oude bladeren laat men hangen.

Gezonder

Een belangrijk argument om losse thee te gaan gebruiken is het feit dat deze veel gezonder is. In tegenstelling tot theezakjes bevat losse thee geen toegevoegde suikers maar bestaat deze uit alleen natuurlijke ingrediënten. Losse thee bevat bovendien meer vitaminen, antioxidanten en polyfenolen. Bij theezakjes gaan deze door het productieproces grotendeels verloren.

Prijs

Losse thee kopen lijkt op het oog duurder dan het kopen van theezakjes. Dit is echter slechts schijn. Als je een kop thee wilt maken, heb je hiervoor slechts twee gram losse thee nodig. Door de betere smaak en hogere kwaliteit kun je nog wel een extra kop mee maken. Als je een theezakje hebt gebruikt, is de smaak er wel af en gooi je het direct weg.

Duurzaam

Het gebruik van losse thee is veel duurzamer. Je hebt veel minder verpakkingsmateriaal en theezakjes zijn gemiddeld genomen maar voor 70 procent afbreekbaar.

Tip: Teastreet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *