Wat is wagyu en hoe moet je het bereiden?

De kans is vrij groot dat je ooit wel al eens iets zal hebben opgevangen over het zogenaamde wagyu vlees. Er zijn echter in de praktijk heel wat vreemde (onjuiste) verhalen die er rond bestaan. Een vaak gehoord verhaal heeft bijvoorbeeld betrekking tot het feit dat koeien gemasseerd zouden worden. Bovendien zouden ze bier drinken en zouden ze getrakteerd worden met klassieke muziek… Niets van dat alles uiteraard. Wat je nu precies kan verwachten van dit lekker stukje vlees en vooral hoe je ze in de praktijk het beste kan bereiden laten we je zeer graag met onderstaande informatie ontdekken. Zo kan ook jij bepalen of je met dit fijne stukje vlees aan de slag gaat of niet. 

Een eerste kennismaking met het wagyu vlees 

Voor veel mensen zal de informatie in dit artikel mogelijks de eerste kennismaking vormen met het zogenaamde wagyu vlees. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, integendeel. Het gaat hierbij om een Japans runderras welke al heel wat eeuwenlang in Japan wordt gefokt. Het vlees staat in het bijzonder bekend omwille van de intense marmering waarover ze beschikt. Het heeft bovendien de reputatie niet alleen over een verfijnde smaak te beschikken, daarnaast heeft ze ook een verfijnde textuur en een meer dan degelijke malsheid. Stuk voor stuk prima kenmerken als je het ons vraagt. 

Bijzonder exclusief vlees 

Voor Japanse runderen (waar dus het wagyu vlees van afkomstig is) geldt dat ze zich kenmerken door een zeer goede documentatie. Dit betekent concreet dat ze nagetrokken kunnen worden op verschillende vlakken. Denk hierbij niet alleen aan: 

  • Het ras;
  • De bloedlijnen; 
  • De geografie; 

Voor elk rund geldt dat ze de beschikking krijgt over een eigen, individueel geboortecertificaat. Deze maakt het mogelijk om de bloedlijn zeer concreet te herleiden. Het is absoluut met recht en rede zo dat we kunnen stellen dat wagyu vlees zowat het meest exclusieve vlees is dat er op de markt is terug te vinden. Dit uit zich ook in het prijskaartje. Voor wagyu geldt dan ook dat het vele malen duurder is in vergelijking met bijvoorbeeld de Black Angus. 

Waar rekening mee houden bij het bereiden van wagyu?

Het kopen van wagyu is in de praktijk uiteraard nog maar het begin. Eenmaal je dit hebt gedaan spreekt het namelijk voor zich dat je ook nog zal willen ontdekken hoe je deze nu precies moet gaan klaarmaken. Wat dit betreft is het mogelijk om een keuze te maken tussen verschillende soorten bereidingen, namelijk:

  1. Een bereiding in de keuken;
  2. Een bereiding op de barbecue; 

Van cruciaal belang om bij het bereiden van wagyu rekening mee te houden is dat je moet kunnen rekenen op een goed geijkte kerntemperatuur die snel kan reageren. Bovendien is het eveneens een absolute vereiste om de beschikking te hebben over een kwalitatieve pan voorzien van een dikke bodem. Ben je van plan om het vlees op de barbecue te bakken? In dat geval is het de beste keuze om gebruik te maken van een gietijzeren pan. 

Tot slot is het ook uitermate belangrijk om te weten dat dit vlees in de koeling moet blijven liggen tot ze daadwerkelijk wordt gebruikt. Dat wordt in de praktijk vaak over het hoofd gezien met alle vervelende problemen van dien. Het is in ieder geval absoluut belangrijk om te voorkomen dat het vlees op kamertemperatuur komt. Besteed hier dus beslist de nodige aandacht aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *