Waarom kiezen voor port?

Port? Dat staat voor portwijn en wordt ook wel versterkte wijn genoemd. Versterkte wijn, omdat het alcoholpercentage ergens tussen de 18 en 20 ligt. Je hebt de portwijn in tal van verschillende soorten. Meest bekend zijn de zoete rode, de witte en de roséwijn. In de meeste gevallen wordt het geserveerd als aperitief, digestief en zeker ook als dessertwijn. De wijn komt uit Portugal.

Al in de dertiende eeuw geëxporteerd naar Engeland

De naam van de wijn is een directe afgeleide van de Portugese stad Porto. De wijnsoort dient aan nogal wat eisen te voldoen. Zo moet het gemaakt zijn van de druiven die verbouwd worden in een wijngebied gelegen langs de rivier de Douro. Dit is een zeer oud wijngebied en alleen daar wordt de beste port gemaakt. Overigens wordt de wijn al vanaf de dertiende en veertiende eeuw geëxporteerd naar Engeland, zeker nadat dit land in die periode in onmin leefde met Frankrijk. Om de drank gedurende het vervoer in orde te houden, werd vaak een scheutje brandewijn toegevoegd. 

Vastgelegd binnen de regelgeving van de Europese Unie

Overigens is Portugal al lang niet meer het enige land dat versterkte wijn produceert. Wat dat betreft timmeren ook landen als Australië en Zuid-Afrika danig aan de weg. In Europa mag geen enkel ander land de versterkte wijn port noemen. Dit voorrecht is alleen weggelegd voor de wijn die uit Portugal afkomstig is. Dit Is binnen de EU wettelijk vastgelegd. In Portugal wordt de drank veelal gemaakt van Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cao en Tinta Francisca.

Bij de productie van port wordt gebruikgemaakt van de bekende mutage techniek

Bij de productie van port wordt nog steeds vaak gebruikt gemaakt van de mutage techniek. Deze techniek gaat uit van het feit dat door extra alcohol toe te voegen, het proces van gisten eerder een halt toegeroepen wordt. Dat betekent meteen ook dat niet alle suikers omgezet worden tot alcohol. De zoete smaak van port ontstaat dus op deze wijze en daardoor ook ligt het percentage alcohol tussen de 18 en de 20 procent. 

Meest bekende port soort is ongetwijfeld Ruby

Er zijn in de loop der jaren tal van verschillende portsoorten ontstaan. Een van de meest bekende soorten port is Ruby. Deze wijn wordt tussen de twee en de drie jaar opgeslagen in ofwel roestvast stalen tanks of in betonnen bakken. Ook de traditionele houten vaten doen dienst voor de opslag. Ruby wordt samengesteld door verschillende druivensoorten van verschillende jaargangen en van uiteenlopende wijngaarden te mengen. Kies je voor Ruby port, dan krijg je een robijnrode wijn voorgeschoteld. De geur is die van rood en zwart fruit en de smaak zou je prima kunnen omschrijven als fruitig en jong. Idealiter serveer je Ruby bij een temperatuur tot maximaal 12 graden Celsius. Ruby wordt veelal gedronken bij zachte kazen en de wat zoetere nagerechten. Andere beelden portsoorten die gretig aftrek vinden over heel de wereld zijn Vintage, de Tawny port soorten, witte- en rosé port. Bestel en fles via Flesjewijn.com en proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *