Hoe kun je eerlijke koffie bestellen?

Vandaag de dag wordt je overspoeld met keurmerken en inspirerende verhalen op de achterkanten van koffieverpakkingen. Het is natuurlijk erg van deze tijd om ook jouw keukenkastjes te verduurzamen en met eerlijke koffie bestellen kan je een grote impact maken. Koffie is namelijk een van de producten met de meeste misstanden die zich voordoen in het proces van productie. Denk bijvoorbeeld aan onderbetaalde boeren, maar ook slavernij. Koffie is ook nog eens een keer helemaal niet zo goed voor het milieu in veel gevallen, omdat er vaak bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. Genoeg reden dus om over te stappen op eerlijke koffie, maar hoe weet je welke koffie eerlijk is voordat je het bestelt?

Keurmerken: de voor- en nadelen

Er bestaan wel honderden verschillende keurmerken en dit heeft zowel voor- als nadelen. De voordelen van keurmerken is dat je in één oogopslag kunt zien waar je aan toe bent met een bepaald product. Een keurmerk heeft een transparante set regels, waaraan een product automatisch voldoet wanneer deze het keurmerk draagt. Middels controles wordt dit gegarandeerd. Het nadeel ervan is dat de standaarden door een bepaalde organisatie worden gegarandeerd. In sommige gevallen kan deze organisatie hier veel geld voor vangen en een deel van de winst in eigen zak steken. Sommige keurmerken zijn natuurlijk wel echt ‘eerlijk’, maar een echte garantie op eerlijke handel krijg je toch het beste met een directe handel. Direct wil zeggen, de koffiebrander koopt de koffie direct van de boer, zonder tussenpersoon. 

De prijs van eerlijke koffie bestellen

Een derde manier om de eerlijkheid van je koffie na te gaan voordat je deze bestelt, is door te kijken naar de prijs. Koffie hoort duur te zijn. Wanneer je op het punt staat goedkope koffie te bestellen, kun je er vanuit gaan dat deze niet eerlijk is verkregen. Grondstoffen worden duurder, transportkosten ook en vanwege inflatie wordt alles sowieso duurder in Nederland. Koffie moet daarom ook een hogere prijs krijgen, omdat de boeren eerlijk betaald moeten krijgen. Aan de ene kant is het dus zo dat goedkope koffie in geen enkel geval echt eerlijk kan zijn, maar andersom is het niet waar. Dure koffie is niet gegarandeerd eerlijke koffie. Het geld van de winst kan namelijk ook de zakken ingaan van het bedrijf zelf. Daarom dat het volgende punt zo belangrijk is bij het bepalen of koffie die je bestelt eerlijk is of niet: transparantie.

Transparante koffie

Om zeker te weten dat je eerlijke koffie bestelt, is het belangrijk dat het bedrijf waar je bestelt transparant is in hun werkzaamheden en standaarden. De meeste keurmerken zijn vrij transparant, behalve dat er dus in sommige gevallen wel eens te veel geld in de zakken van deze organisaties is gekomen in plaats van bij de boeren. Echte transparantie betekent dat je zonder al te veel moeite precies kunt lezen, zien en nagaan hoe het bedrijf waar je koffie koopt aan hun koffie komt. Ook moet je duidelijk kunnen zien onder wat voor omstandigheden de koffiebonen zijn verbouwd en geoogst. Transparantie geeft de beste garantie op eerlijke koffie, want je kunt met eigen ogen nagaan hoe eerlijk de koffie is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *