koffiebonen

Alles wat u moet weten over koffiebonen

Nederland is in de ban van de koffiebonen. En hier zijn goede redenen voor. Als u elke dag verse koffie maalt zet u ook elke dag een vers kopje koffie. U kunt hier een koffiemolen voor gebruiken of u schaft een koffiezetapparaat aan met ingebouwde molen. U kiest uw favoriete koffieboon uit en uw dagelijkse koffiemoment kan niet meer stuk. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om de overstap te maken van gemalen koffie naar koffieboon. Met de onderstaande informatie wordt deze overgang al aanzienlijk gemakkelijker.

Zoveel koffiebonen, welke is het beste?

Als u naar de supermarkt gaat of de speciaalzaak om koffiebonen aan te schaffen, dan ziet u direct dat er een groot aantal opties worden aangeboden. Hoe kiest u hier de beste bonen uit? Het goede nieuws is dat u aan de verpakking al veel kunt aflezen.

  • Arabica of Rubusta: de twee meest gangbare soorten koffiebonen zijn gemaakt van de Arabica- of Robusta plant. Een melange is vaak een mix van deze twee. Arabicabonen zijn verreweg het meest gangbaar. Deze hebben een fruitige smaak en bijna wijnachtige afdronk. Robusta bonen zijn veel sterker in smaak en bevatten ook meer cafeïne. De nasmaak doet denken aan noten. 
  • De smaakindicator: op het pak bonen dat u onder ogen hebt staat vaak een indicator van de sterkte van de smaak. Dit wordt met een getal gedaan waarbij 1 de zwakste koffie is en 5 de boon met de meest sterke smaak. Let op dit getal in combinatie met het soort boon en u krijgt een goed idee van hoe uw koffie zal smaken.
  • De roast: als laatste zijn er koffiebonen met een light, een medium of een dark roast. Light roast koffiebonen hebben een lichte kleur en zijn zo min mogelijk gebrand. Deze hebben dus de natuurlijke koffiesmaak zoveel mogelijk behouden. Koffie met een medium roast is langer gebrand en dat betekent dat de smaak voller wordt. De dark roast koffiebonen hebben een zeer donkere kleur en zijn ideaal voor espresso. De natuurlijke koffiesmaak is bijna helemaal verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de aroma’s van het brandingsproces.

Koffiebonen zijn beperkt vers

Als u het belangrijk vindt om elke dag een zo vers mogelijk bakje koffie te drinken, dan is het essentieel dat u goed voor uw bonen zorgt. Maal nooit te veel in één keer, want het aroma van gemalen koffie vervliegt veel sneller. Gemalen koffie blijft ook veel minder lang vers dan hele bonen. Het is dus belangrijk dat u exact zoveel maalt als u nodig heeft. De bonen bergt u het beste op in een luchtdichte bus en deze plaatst u op een droge en koele plaats. Gebruik de bus voor niets anders dan uw bonen. Koffiebonen blijven op die manier ongeveer een maand lang vers. Heeft u meer bonen gekocht dan u in een maand kunt gebruiken? Vries deze dan in porties in. U maalt ze gewoon als ze nog bevroren zijn. Nadat uw bonen ontdooid zijn kunt u ze niet nog een keer invriezen. Veel succes met het vinden van de perfecte koffieboon en het zetten van het meest verse kopje koffie.
Voor de beste koffiebonen Klik Hier.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *